Havadan Görüntü Alma ve 3D Haritalama
Birçok mühendislik çalışmasının zeminini teşkil eden, halihazır haritaların üretiminde yersel yöntemler veya fotogrametri, LIDAR gibi uzaktan algılama yöntemleri kullanılmaktadır. Yersel yöntemler GPS destekli temellerle geçerliliğini korurken, firmamız, farklı hassasiyet ve veri beklentilerinin karşılanması için modern cihazlarla yersel çalışmalarını yürütmekte ve geliştirmektedir. Yersel yöntemler değişik ağırlıklarla uzaktan algılama yöntemlerinin de ayrılmaz parçasını oluşturmaktadır.
GPS teknolojilerinin gelişip yaygınlaşması ve fotogrametrik halihazır harita üretim bandına GPS (Global Positioning System)'in entegrasyonu, doğruluk ve hız açısından önemli avantajlar yaratmıştır.
Uydu görüntüleri ile fotogrametrik yöntem kullanılarak yüksek konum doğruluklarında harita yapımı mümkün hale gelmiştir. İnsansız hava araçları da firmamız tarafından fotogrametrik veri üretimlerinde taşıyıcı platform olarak kullanılabilmektedir.
Son yıllarda dünya çapında geçerlilik kazanan LIDAR yöntemi de halihazır harita yöntemlerimiz arasında yer almaktadır.
Türkiye’de öncü niteliği kazandıracak şekilde LIDAR uçuş ve veri işleme adımlarının tamamının firmamız bünyesinde, uzman personelimiz tarafından yapılabilmektedir.
Standart Ortofoto/Gerçek Ortofoto Üretimi
True (Gerçek) ortofotonun standart ortofotolardan en önemli farkı,proje bölgesindeki detayların ve yapıların konum doğruluğunun artırılması ve daha gerçekçi bir görünüm elde etmek için projeksiyon hatalarının giderilmiş olmasıdır. Projeksiyon hatalarının giderilmesi çatı çerçeveleri gibi yerden yüksek ve yüzeyin ani değişiklik gösterdiği yerlerde sayısal vektör verilerin sayısal arazi modeline dahil edilerek üretimi gerçekleştirilir
True (Gerçek) ortofoto’nun avantajı konumsallaştırılmış farklı görüntüler ve vektör haritalar ile bire bir çakıştırılabilmesidir. Bir gerçek ortofotonun oluşturulmasındaki boşluklar başka bir izdüşüm merkezinden alınan görüntüler ile kapatılmaktadır. Bu şekilde farklı görüntüler kullanılarak True (Gerçek) ortofoto elde edilmektedir.
Standart ortofoto'lar ölçekli bir şekilde yeryüzündeki detayların fotoğraf olarak gösterimidir. Optik distorsiyon ve kamera eğikliğinden etkilenen fotoğraf bu etkenlerden çeşitli hesaplamalarla arındırıldıktan sonra tekil fotoğraflar ortofoto mozaiğine dahil edilir.
Bir sonraki adımda bu tekil fotoğraflar arasındaki ton farklılıklarının giderilmesi için radyometrik düzeltmeler yapılır ve ortofotonun renk-parlaklık dengesi oturtularak görsel verimliliği yükseltilir. Ortofoto mozaikler genellikle büyük arazi parçalarını kapsadığından tüm mozaik parçalar hainde teslim edilir. Sayısal ortofotolar kullanılacağı alan göz önüne alınarak çeşitli kombinasyona göre kızıl ötesi veya doğal renkli şekillerde olabilir.
Türkiye’de öncü niteliği kazandıracak şekilde LIDAR uçuş ve veri işleme adımlarının tamamının firmamız bünyesinde, uzman personelimiz tarafından yapılabilmektedir.
DSM/DTM/DEM Üretimi
Sayısal Yükseklik Modeli (DEM), yeryüzünün ve üzerinde yer alan doğal ve yapay unsurların konum ve yükseklik bilgilerini kullanarak yeryüzünün modellenmesidir.
“Sayısal Yükseklik Modeli (SYM)” ifadesinin İngilizce karşılığı “Digital Elevation Model (DEM)” de çoğu Türkçe içerikli çalışmada kullanılmaktadır.
Sayısal yükseklik modeli iki türe ayrılmaktadı. Bunlar;
Sayısal Yüzey Modeli (DSM) ve Sayısal Arazi Modeli (DTM)’dir.
Sayısal Arazi Modeli (DTM), aynı zamanda Sayısal Yükseklik Modellemesi olarak da bilinen, yer topografyası ve arazinin dijital bir temsilinin oluşturulmasıdır.
Harita, jeoloji, mimarlık, tıp, inşaat gibi bir çok alanda kullanılan sayısal arazi modelleri; yer yüzeyinin X, Y, Z koordinatları bilinen çok sayıda özel nokta ile istatiksel olarak ve sürekli bir formda, sayısal ortamda temsilidir. Yani genel olarak bir sayısal arazi modelini tanımlayacak olursak arazi üzerindeki değişik türdeki dataların mekansal dağılımını gösteren örneklenmiş noktaların sıralanmış bir kümesidir.
Sayısal yüzey modeli topografyayı modellemenin yanı sıra üzerinde yer alan doğal ve yapay unsurları da (ör. bitki örtüsü, yollar, binalar vb.) modellemektedir
Sayısal Yüzey Modeli (SYM), yeryüzü topoğrafyasını en sade ve çıplak şekilde X, Y planimetrik ve Z yükseklik değeriyle üç boyutlu olarak ifade eden model olarak tanımlanabilir
Fotogrametrik Halihazır harita üretimi, standart ortofoto üretimi, trueortofoto üretimi, SAM (Sayısal Arazi Modeli) üretimi, SYM (Sayısal Yükseklik Modeli) ürünlerinin temel altlığını Dijital Hava Fotoğrafları oluşturmaktadır
Hava Fotoğrafları projenin içeriğine ve istenilen sonuç ürüne göre % 80 - % 60 boyuna , %30 - %60 enine bindirmeli olarak çekilmekte, çekilen bu resim çiftlerden 3D stereo model oluşturulmaktadır. Stereo modeller yardımı ile istenilen sonuç ürün üretilmektedir.
Hava fotoğraf çekimlerinde firmamız Microsoft Vexel Ultra Cam Xp ve Microsoft Vexel Ultra Cam Falcon Preime hava kamerası kullanılmaktadır. Resimler 17310 pixel x 11310 pixel ebatlarında toplam 196 megapixel’dir. Uçuş yüksekliğinde bağlı olarak GSD (yer örnekleme aralığı ) 3 cm den 35 cm’e kadar değişmektedir.
Kamera sisteminde 9 adet pankromatik ve R,G,B & Cır olmak üzere 13 adet sensör vardır. Bu sensörler 16 bit görüntü üretebilmektedir. Çekilen resimlerin dış yöneltme elemanları (x,y,z,omega,phi, kappa) IGI marka GPS/ İMU navigasyon sistemi ile belirlenmekte ve müşterilerimize hazır halede sunulmaktadır. Müşteri tarafından talep edilmesi durumunda ayrıca dengelenmiş yöneltme parametreleri de hesaplanıp hazır halde verilebilmektedir.